• Een schouder om even op te leunen....

  • Omdat je het niet over kunt doen…..

    Herinneringen zijn voor altijd
  • Een schouder om even op te leunen....

  • Omdat je het niet over kunt doen…..

    Herinneringen zijn voor altijd

Het condoleren



Het condoleren volgt meestal op de samenkomst of begrafenis.
Soms geeft men de voorkeur aan het condoleren bijvoorbeeld op de avond voor de uitvaart, wanneer deze in besloten kring is en men vrienden en kennissen
toch de mogelijkheid wil geven dit te doen.

De plaats waar het condoleren zal plaatsvinden is een keuze van de nabestaanden.
Dit kan in een kerk, uitvaartcentrum, condoleanceruimte van het crematorium of een horecagelegenheid zijn.

Waar het in het verleden gebruikelijk was om een kopje koffie met cake te serveren zijn de mogelijkheden tegenwoordig heel uitgebreid.
Afhankelijk van het tijdstip kunnen het broodjes met ham en kaas zijn maar ook luxe broodjes, sandwiches, petite fours, mini saucijsjes e.d. zijn.

Heeft iemand voor zijn of haar overlijden aangegeven: “vier mijn leven” dan kan er bijvoorbeeld wijn, bier en jus d’orange zijn met kaasblokjes en zoutgebak.

Ook vraag ik nabestaanden naar wat de overledene graag at, of hij of zij een favoriet koekje, gebakje of zo had.
Dan komen we soms uit op kletskoppen, slagroomgebak en zoveel meer wat dan tijdens de condoleance geserveerd wordt. Dit maakt het wel heel persoonlijk….

Wat ook een bewuste keuze zijn is alleen een kopje koffie of thee omdat het geen feestje moet worden.

Het is heel persoonlijk waar de nabestaanden voor kiezen, alles mag en niets moet….. Het gevoel volgen blijft het belangrijkste.