• Een schouder om even op te leunen....

  • Omdat je het niet over kunt doen…..

    Herinneringen zijn voor altijd
  • Een schouder om even op te leunen....

  • Omdat je het niet over kunt doen…..

    Herinneringen zijn voor altijd

Terug naar de natuur
De mogelijkheden om aan de wens voor een groene uitvaart tegemoet te komen hebben de laatste jaren een vlucht genomen.
Ik wil er enkele voor u nader uit lichten.


De natuurbegraafplaats.Verspreid over Nederland liggen ongeveer 20 natuurbegraafplaatsen. In Zeeland is er nog geen, er zijn wel plannen geweest, maar die werden niet goedgekeurd.
Eén van de dichtstbijzijnde vanuit Zeeland is “De Hoevens”. Wilt u er meer over weten, ik kan u documentatie laten zien of u kunt kijken op natuurbegraafplaatsdehoevens.nl


“Natuurbegraafplaats de Hoevens is centraal gelegen in de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout. Deze bijzondere begraafplaats biedt de mogelijkheid tot het begraven van een lichaam of urn, midden in de natuur. Omgeven door de paradijselijke stilte van een eeuwenoud particulier landgoed. Met een unieke afscheidslocatie voor het houden van een ceremonie en condoleance”.


Eerder op de site gaf ik al aan dat het niet verplicht is dat de overledene in een kist wordt opgebaard, begraven of gecremeerd.
Wel moet de overledene bedekt zijn. Het kan dat hij of zij is gewikkeld in een wade. Deze kunt u zien op onderstaande afbeelding.


Op deze afbeelding ziet u ook een puur natuur opbaarmogelijkheid, een takkenbaar.
Onderstaand nog enkele voorbeelden.


Natuurkisten Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft in 2008 de Groene uitvaartkist ontwikkeld. Een bijzonder concept, waarmee we mens en natuur dichter bij elkaar brengen. Kiest u voor deze kist? Dan investeert u in onze natuur. Staatsbosbeheer plant voor elke kist een nieuwe boom. De nabestaanden krijgen hiervan een certificaat. Met het planten van de boom krijgt duurzaamheid een extra betekenis: een symbool van leven om na te laten aan de wereld. Staatsbosbeheer ontvangt daarnaast automatisch een gift van € 50,- voor elke geleverde Groene uitvaartkist. Dit bedrag is voor het beheer van de natuurgebieden.Ook voor asbestemmingen zijn er “groene” mogelijkheden.
Zo zijn er bijvoorbeeld in water oplosbare urnen en urnen die in de grond vergaan.Dit is een urn waaruit– als hij begraven wordt – een boom of struik groeit.